Dietetyk

Kim jest dietetyk?

Dietetyk jest specjalistą z żywienie człowieka w zdrowiu i w chorobie. Dietetyk zajmuje się żywieniem, edukacją żywieniową społeczeństwa oraz promocją zdrowia. Leczenie dietetyczne ma ogromny wpływ na zdrowie i często jest niezbędnym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego, a w niektórych przypadkach jest w stanie całkowicie je zastąpić.

Kim jest psychodietetyk?

Psychodietetyk pomaga osobom mającym problemy żywieniowe, których jedną z przyczyn może być aspekt psychiczny. Warto się do niego zgłosić kiedy:

  • Stosowałeś różne diety i finalnie żadna z nich nie przyniosła pożądanych efektów lub gdy nie były one długotrwałe a wartości na wadze wracały tych sprzed podjęcia diety.

  • Masz problem z motywacją podczas zmiany sposobu odżywiania lub cel który sobie określasz nie jest dopasowany do twoich zdolności.

  • Podczas jedzenia tracisz kontrolę, jesz dopóki nie zobaczysz dna opakowania.

  • Szukasz rozwiązań które ułatwią Ci przebrnięcie przez chwilowy spadek motywacji. Proces wdrażania nowych nawyków nie jest łatwy i wymaga dużej dozy cierpliwości, jednak każdy ma swoje gorsze dni. Dlatego warto przygotować sobie program asekuracyjny

  • Masz problem z zaburzeniami odżywiania i potrzebujesz informacji na temat dostępnych możliwości leczenia i wsparcia

  • Twoja waga rośnie pomimo znajomości zasad zdrowego żywienia i wysokiej świadomości żywieniowej nie potrafisz sobie z nią poradzić. Taka sytuacja może oznaczać, że problem leży w psychice – przykładowo jedzenie służy Ci do odreagowania i tłumienia trudnych emocji i chęci poprawienia samopoczucia.

Dietetyk kliniczny – znaczenie i rola w leczeniu chorób

Dietetyk kliniczny zajmuje się żywieniem człowieka w chorobie. Posiada wiedzę o tym, w jaki sposób odżywiać pacjentów w różnych jednostkach chorobowych oraz zapobiec dalszemu rozwojowi choroby. Dietetyk korzysta z zależności pomiędzy układem pokarmowym, a innymi układami w organizmie co pozwala na precyzyjny dobór diety względem określonych dolegliwości oraz ich stopnia zaawansowania. Dodatkowo uczy zasad prawidłowego odżywiania osoby zdrowe. Podczas wizyty dietetyk przeprowadza dokładny wywiad, ocenia stan odżywienia pacjenta wraz z dokonaniem analizy składu ciała oraz wyników badań.

Kiedy warto się do niego zgłosić?

  • Chcesz zredukować masę ciała i zadbać o lepsza sylwetkę

  • Fast foody, słodycze i słone przekąski są niezbędnym elementem Twojej diety

  • Masz problem z dostosowaniem diety do jednostki chorobowej

  • Przyjmujesz leki i nie wiesz jakie produkty spożywać, aby uniknąć interakcji

  • Występują u Ciebie dolegliwości pokarmowe i nie wiesz jak sobie z nimi poradzić

  • Nie wiesz jak wybierać zdrowe produkty i na co zwrócić uwagę na etykiecie

Jak wygląda pierwsza wizyta?

Pierwsza wizyta ma na celu poznanie pacjenta, analizę jego dotychczasowego stylu żywienia. Podczas konsultacji wykonuje się również analizę składu ciała, a następnie dokładnie się ja omawia. Poinformuj dietetyka o stanie fizjologicznym, menstruacji, wszczepionym rozruszniku serca, ponieważ stanowią bezwzględne przeciwwskazania do wykonania pomiaru.

Następnie zebrany zostaje wywiad zdrowotno – żywieniowy podczas, którego zostaje również ustalony cel wizyty. Jeśli pacjent posiada wyniki badań też zostaną one omówione. Na koniec wizyty określony zostaje plan żywieniowy wraz z zaplanowaniem kolejnej wizyty (kontrolnej).

Wizyta kontrolna ma za zadanie sprawdzić dotychczasowe wyniki, ocenić sposób żywienia po wprowadzonych zmianach żywieniowych. W przypadku wystąpienia jakiś błędów żywieniowych dietetyk proponuje sposoby ich rozwiązania. Podczas wizyty kontrolnej również przeprowadza się analizę składu ciała oraz porównuje ją z wykonaną na pierwszej wizycie.

Jak się przygotować do pierwszej wizyty?

Na pierwszą wizytę należy zabrać ze sobą pakiet podstawowych badań (badania nie mogą być starsze niż 6 miesięcy):

  • morfologia krwi obwodowej

  • cholesterol całkowity, LDL, HDL, Triglicerydy

  • glukoza, insulina

  • próby wątrobowe

  • TSH

Oprócz badań należy przygotować dzienniczek żywieniowy najlepiej z 3 dni (2 dni robocze i 1 dzień weekendowy). Dzienniczek żywieniowy powinien zawierać informację o godzinie spożycia danego posiłku, jego składników oraz wielkość (podaną w miarach domowych np. 2 łyżki jogurtu, 1 kromka chleba).

Jak przygotować się do analizy składu ciała?

  • ubierz się lekko

  • pomiaru dokonuje się stając na analizatorze gołymi stopami, dlatego najlepiej założyć skarpetki, a nie rajstopy

  • ostatni posiłek zjedz 2-3 godziny przed pomiarem

  • zachowaj godzinny odstęp od wypicia dużej ilości płynów: kawy, herbaty czy alkoholu które mogą zaburzyć równowagę płynów w organizmie

  • bezpośrednio przed badaniem skorzystaj z toalety